Rasen Jack Russell Terrier

Alle hunderaser har en standard som representerer idealet. Gjennom målrettet avl, hvor man avler på dyr som er så nær standarden som mulig, får man valper som også er nær idealet.

Standarden settes i avlsråd og dommere i rasekonkurranser dømmer basert på denne standarden.

Utseende standard

En rasestandard legger opp til forskjellige karakteristikker som kjennetegner den ideelle representanten for rasen. Dette går ikke bare ut på utseende, men også på gemytt.
Gemytt regnes spesielt viktig for jakthunder og brukshunder, slik som en terrier.

Kroppsformen

En Jack Russell terrier skal være noe lengre enn den er høy. Ser man på hundens manke, og måler opp til toppen av denne så skal lengden være noe lengre enn dette.

En kraftig og solid brystkasse er viktig, og idealet er at brystdybden er halve mankehøyden.

Måler man omkretsen bak albuene så skal denne ligge på rundt 40-43 cm.

Farge

En jakthund må kunne gå ha en viss grad av kamuflasje og derfor har denne rasen ikke en ensartet farge. Standarden er at man må ha hvit som den dominerende fargen. Så har man tegninger mot denne hvite bakgrunnen.

Tegningene kan komme i flere forskjellige fargenyanser; fra sort til kastanje og til lys grå. Det viktigste er at den hvite bunnfargen er dominerende.

Pelsen

Denne terrieren skal ikke bare kunne ta ned byttedyr, men også kunne beskytte jegeren. Så hunden trenger en pels som kan beskytte huden og gjøre det vanskeligere for rovdyr å få hull på huden.

Samtidig er det klart at hunden ikke lenger brukes som en jakthund, så det er åpnet opp for flere varianter. Varianter som tillates er glatthåret, ruhåret eller det som kalles ”broken”. Tar man på pelsen vil man kjenne at det er flere lag og at dette gir god beskyttelse.

Selv om det er lov med variasjoner så er det to ting som alle disse hundene skal ha. For det første skal pelsen ikke trimmes. Den skal ha et rufsete preg. I tillegg så må pelsen være vannavstøtende.

Gemytt

Denne jakthunden skal selv i utstillingsringen vise frem egenskapene som gjør den til en utmerket jakthund. Så rasestandarden er at denne hunden skal vise seg som livlig, våken og aktiv.

Når dommeren ser på hunden i ringen, så skal dette komme tydelig frem. I tillegg må den være ivrig, men under kontroll. Dette er en intelligent hund, som er modig og uredd og dette skal komme klart frem.

I møte med dommerne, og selvsagt verden generelt så skal hunden være vennlig og selvsikker. Dette er en hund som er trygg på seg selv og ikke har behov for å hevde sin dominans vilkårlig.

Rasen som familiehund

Det er ikke så mye behov for jakthunder i dag. Så i dag er terrierens rolle en annen. Dette er nå en familiehund, som skal tilpasse seg familielivet med alle sine utfordringer og gleder.

Jack Russell terrieren er en fin selskapshund både på grunn av størrelsen og på grunn av intelligensen. Dette er en hund man kan trene mye med for å delta i konkurranser som agillity eller lignende, men den kan også slappe av hjemme så fremt den får nok mental og fysisk stimulans.

Hundens størrelse gjør at den passer godt i en leilighet, men den må ha godt med tur og mental stimulans i form av leker og utfordringer. Hvis hunden blir gående mye alene kan den bli destruktiv (i likhet med mange andre raser). Ettersom hunden er sterk og modig så er det også viktig med god dressur og fokus på lydighet. Dette er en sterk hund, men den er ivrig etter å lære og er ikke kjent for å være utpreget dominant. Så en Jack Russell er gjerne enkel å trene så lenge man er bestemt og konsekvent.

Det er viktig å merke seg at denne rasen generelt sett ikke passer for små barn. Dette skyldes dens store personlighet og litt røffe oppførsel. Unntak finnes selvsagt, men i familier med mindre barn så bør man legge inn ekstra mental stimulanse for hunden. I likhet med alle andre hunderaser så skal heller ikke en Jack Russell terrier være alene med barn. Når det er sagt, så har denne rasen jevnt over et svært stabilt temperament. Så lenge man møter behov for aktivitet, mentalt og fysisk, så har man en hund som tilpasser seg familielivet og deltar på en positiv måte.