Tips for å sikre en glad og veltilpasset hund

Jack Russell terriere regnes ikke som en svært vanskelig hunderase. Utfordringen med denne type hund og med mange andre hunderaser er å holde dem i aktivitet, mentalt og fysisk. Så her har vi samlet noen tips som kan hjelpe med å sikre at du får en veltilpasset hund, uansett rase.

Tur!

Selv om en Jack Russel terrier er liten, så er den glad i aktivitet. Denne hunden kan gjerne gå tur i skog og mark en hel dag, men kan og være fornøyd med en times tur i nabolaget. Det som er viktig å tenke på er at alle hunder må ut på tur i løpet av dagen. En tur skal ikke bare være for å få gjort fra seg, men også for å snuse og oppleve ting. Derfor bør man som hoved regel ha god tid når man går tur. Det er ikke dermed sagt at man alltid må ha den optimale turen. Noen dager er hektiske og dette tåler en veltilpasset hund godt.

Mental stimulanse

En aktiv hund trenger å bruke hodet. Det er mange måter å sikre at man gir hunden en god mental stimulanse.

– Lydighetstrening. Dette sikrer ikke bare at du får en hund som adlyder, men det er også en mental utfordring. Hunden må følge med på eieren og forstå hva som kreves. Hver gang man har mestret et nivå, så kan man gå videre til neste nivå. Så når hunden sitter på kommando, så kan man legge til at hunden skal stå på kommando.

– Aktivitets leker. Tyggeleker, leker med go’biter og lignende er en fin måte for hunden å aktivere seg på egen hånd. Noen hunder kan bli opphisset og for opptatt av lekene. I slike tilfeller må man rydde bort lekene så man har kontroll på dette. Så man må vurdere hundens temperament i forhold til dette.

– Leker for mental trening. Det er mulig å kjøpe egne leker som er utformet for å gi god mental trening. Noen av lekene trener hunden til å lukte seg frem til godbiter, andre trener dem opp til å gjøre en handling for å få en godbit. Det er mange forskjellige muligheter her.

– Gjemsel. Hunder elsker å bruke nesen og vil gjerne finne ting. Så man kan lage luktespor som hunden følger for å finne noe ekstra godt.

– Agility og avansert lydighet. Det finnes mange forskjellige aktiviteter, konkurranser og treningsopplegg som er utformet for å spesielt utfordre hundens mentale evner.

– Ta hunden med på ukjente steder og ukjente situasjoner. En terrier er spesielt glad i å oppleve nye ting og tøff nok til å prøve seg i forskjellige situasjoner. Så ta med deg hunden i bilen, på båt, på tog eller andre steder. Ikke bare tenk at du kun skal ha med deg hunden når du må, men se på det som en mulighet til å trene og utfordre hunden mentalt. Husk selvsagt å alltid tenk sikkerhet, ikke la hunden være i en varm bil eller utsett hunden for fare.

God balanse mellom aktivitet og hvile

En hund trenger mye hvile, men er villig til å følge eierens rytme. Dette betyr at eieren må også legge inn gode hvilepauser ellers kan man få en hund som er hyper.
Hunden trenger en fast plass hvor den kan få hvile i fred. Hvis man har barn bør barna vite at de ikke skal forstyrre hunden når hunden hviler. En veltilpasset hund er en hund som finner roen og klarer å slappe av.